Hibabejelentés
Hibabejelentés

MVM Démász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén levő villamosenergia-hálózat fejlesztések

 

 

 

 

 

 

 

Projekt azonosító: RRF-6.1.1-21-2022-00006

A projekt címe: MVM Démász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén levő villamosenergia-hálózat fejlesztések
Végső kedvezményezett: MVM Démász Áramhálózati Kft.
A fejlesztés tárgya, célja: az MVM Démász Áramhálózati Kft. villamosenergia-hálózatának fejlesztése annak érdekében, hogy tovább növekedjen a hálózat naperőművi kapacitás befogadó képessége. A tervezett növekedés mértéke 2026 tavaszáig legalább 782 MW.
Elnyert támogatás összege: 42 916 160 100 Ft
A beruházási költségre vetített támogatás mértéke: 50%
A támogatás forrása: Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2026.04.30.

A projekt tartalmának bemutatása:


Az elmúlt években jelentős mértékben megnövekedett Európában és így Magyarországon is az időjárástól függő megújuló alapú villamosenergia-termelés, amely hazánkban elsősorban fotovoltaikus (PV) termelést jelent. A hálózatra kapcsolt naperőművek számának és teljesítőképességének növekedése szükségessé teszi a villamosenergia-értéklánc többi elemének egyidejű/összehangolt fejlesztését, mivel annak elmaradása a hálózat instabilitásához, gyakoribbá váló üzemzavarokhoz és ezáltal a további naperőművek csatlakoztatásának ellehetetlenüléséhez vezethet.
2021. decemberében a MVM Démász Áramhálózati Kft. ellátási területén a hálózatra csatlakozó összes naperőművi teljesítmény volumene 574 MW volt. A hosszú távú előrejelzések alapján 2030-ra már több mint 2200 MW naperőművi csatlakozási igénnyel lehet számolni, ami csak a jelenlegi hálózat jelentős konvencionális és digitalizációs fejlesztésével érhető el.
Jelen projekt célja az MVM Démász Áramhálózati Kft. szolgáltatási területén olyan fejlesztések végrehajtása, melyek jelentősen növelik a hálózat műszaki kapacitását és ezzel lehetővé teszik további megújuló alapú termelő egységek rendszerbe integrálását, valamint egyidejűleg növelik a meglévő rendszer rugalmasságát és ellenálló képességét.

A projekt keretében kitűzött főbb fejlesztési irányok: 

 

  • 132/22 kV-os alállomás fejlesztések;    
    • Az alállomások fejlesztésével a kiadható energia minősége és mennyisége egyaránt fejleszthető, így a MVM Démász Áramhálózati Kft. képes lehet jelentősen növelni a csatlakoztatható naperőművek számát, egyben javítani az ellátásbiztonságon is.
  • Középfeszültségű (KÖF) hálózati fejlesztések;    
    • Az ügyféligények jelentős hányada (fogyasztás/termelés) ezen a feszültségszinten jelenik meg, azaz a KÖF hálózat és a KÖF/KIF táppontok számának növelésével jelentős mértékben növelhető a megújulók térnyerése miatti hálózati kiszolgálhatóság. Egyes meglévő nyomvonalak keresztmetszetének növelésével, egyben korszerűsítésével a hálózat rendelkezésre állása jelentősen növelésre kerül.
  • Kisfeszültségű (KIF) hálózati fejlesztések;    
    • Minden lakossági ügyfél ezen feszültségszinten vételez, ezáltal ezen hálózatok vannak legjobban kitéve háztartási méretű kiserőművek hatásainak. Jelentős hangsúlyt helyezünk a meglévő hálózatok megerősítésére, keresztmetszet és műszaki tartalom fejlesztésére is.
  • Digitális fejlesztések        
    • A hálózati elemek konvencionális fejlesztésén túl a hálózat információ gyűjtő, monitoring és a beavatkozó (vezérlő és szabályzó) képessége is fejlesztésre kerül

A fenti fejlesztések eredményeképpen 2026 tavaszáig legalább 782 MW-tal növekszik majd az MVM Démász Áramhálózati Kft. hálózatába fogadható új naperőművi termelőkapacitások volumene. A projekt ily módon hozzájárul a Nemzeti Energia és Klíma Tervben (NEKT), a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervben (HET), a Nemzeti Energiastratégiában, valamint az új Nemzeti és Energia- és Klímatervben foglalt energiapolitikai és klímapolitikai célok eléréséhez.

Fejlesztések a rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózatért

Galéria

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility – RRF) pályázat keretében komplex elosztóhálózati beruházási projektet hajt végre 2026. április 30-ig, amelynek az alapvető célja az időjárásfüggő megújuló energiaforrások elosztóhálózati integrációjának elősegítése az MVM Démász működési területén.

A projekt indulásáról sajtótájékoztató keretében tájékoztatta a közvéleményt a társaság.

 

 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X