Hibabejelentés
Hibabejelentés
Sticky top

Rendszerhasználati díjak

A 2024.01.01-jétől hatályos elosztók által alkalmazható rendszerhasználati díjakra vonatkozó határozatot itt és a rendszerhasználati díjakat táblázatos formában itt találja.

A 2023.01.01-jétől hatályos elosztók által alkalmazható rendszerhasználati díjakra vonatkozó határozatot itt  és a rendszerhasználati díjakat táblázatos formában itt találja.

A 2022.07.01-jétől hatályos elosztók által alkalmazható rendszerhasználati díjakra vonatkozó határozatot itt  és a rendszerhasználati díjakat táblázatos formában itt találja.

A 2021.04.01-jétől hatályos elosztók által alkalmazható rendszerhasználati díjakra vonatkozó határozatot itt és a rendszerhasználati díjakat táblázatos formában itt találja.

A 2020.01.01-től hatályos rendszerhasználati díjakat tartalamzó rendeletet itt tekintheti meg. A jobb áttekinthetőség érdekében közzétett, csak a rendszerhasználati díjakat tartalmazó táblázatot itt találja.
A 2019.01.01-től hatályos rendszerhasználati díjakat tartalamzó rendeletet itt tekintheti meg. A jobb áttekinthetőség érdekében közzétett, csak a rendszerhasználati díjakat tartalmazó táblázatot itt találja.
A 2018.01.01-től hatályos rendszerhasználati díjakat tartalmazó rendeletet itt tekintheti meg.
A 2017.01.01-től hatályos rendszerhasználati díjakat a jobb áttekinthetőség érdekében táblázatba foglalva tekintheti meg: ÁFA nélkül és ÁFÁ-val.
A 2016.01.01-től hatályos rendszerhasználati díjakat a jobb áttekinthetőség érdekében táblázatba foglalva tekintheti meg: ÁFA nélkül és ÁFÁ-val.
A 2015.01.01-től hatályos rendszerhasználati díjakat a jobb áttekinthetőség érdekében táblázatba foglalva tekintheti meg: ÁFA nélkül és ÁFÁ-val.

 

SZERZŐDÉS NÉLKÜLI VÉTELEZÉS


A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 273/2007. (X. 19.) Korm. rendelet 18.1. pontja 2024.01.01-től az ellátatlan (vásárlási, vagy hálózathasználati szerződés nélkül vételező) felhasználók vonatkozásában az elosztók által alkalmazandó elszámolás módját az alábbiak szerint szabályozza:

„18. A villamos energia elszámolása szerződés nélküli fogyasztás esetén
18.1. Ha a rendszerhasználó hatályos villamosenergia-vásárlási szerződés nélkül használ fel villamos energiát a hálózati engedélyes hálózatáról, akkor az általa felhasznált villamos energia ellenértékét a hálózati engedélyesnek fizeti meg a 18.2–18.6. alpont szerint.
18.2. Ha a rendszerhasználó megszűnt villamosenergia-vásárlási szerződése olyan villamosenergia-kereskedővel állt fenn, amely villamosenergia-kereskedő működési engedélyét a Hivatal visszavonta, vagy amely kereskedő által ellátott, egyetemes szolgáltatásra jogosult ügyfélkör vonatkozásában a Hivatal végső menedékes kijelölési eljárást indított, akkor a rendszerhasználó az általa felhasznált villamos energia ellenértékét az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci ár 125%-ának, de legalább a hálózati engedélyes adott évre közzétett, hálózati veszteség beszerzési átlagára 125%-ának megfelelő áron fizeti meg.
18.3. Ha a 18.1. pont szerinti rendszerhasználó rendelkezik hatályos hálózathasználati szerződéssel, de nem tartozik a 18.2. pont hatálya alá, akkor az általa felhasznált villamos energia ellenértékét az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci ár 150%-ának, de legalább a hálózati engedélyes adott évre közzétett, hálózati veszteség beszerzési átlagára 150%-ának megfelelő áron fizeti meg.
18.4. Ha a 18.1. pont szerinti rendszerhasználó nem rendelkezik hatályos hálózathasználati szerződéssel és nem tartozik a 18.2. pont hatálya alá, akkor az általa felhasznált villamos energia ellenértékét az adott hónapra vonatkozó átlagos HUPX másnapi órás piaci ár 175%-ának, de legalább a hálózati engedélyes adott évre közzétett, hálózati veszteség beszerzési átlagára 175%-ának megfelelő áron fizeti meg.
18.5. Ha a 18.4. pont szerinti elszámoláshoz semmilyen hiteles mérési adat nem áll rendelkezésre, akkor a felhasznált villamos energia mennyiségét becsléssel, a hálózati engedélyes hálózatához való csatlakozást biztosító eszköz átvivő-képessége (keresztmetszete) és 1 teljes évre 2400 órás igénybevételének feltételezésével kell időarányosan megállapítani a 2013. évi V. törvény szerinti elévülési idő figyelembevételével.
18.6. Ha a 18.4. pont szerinti elszámoláshoz az aktuálisan szükséges mérési adat nem határozható meg, de a hálózathasználati szerződés megszűnésekor meghatározott utolsó hiteles mérési adat rendelkezésre áll, akkor a 18.5. pont szerinti becslést időarányosan, az utolsó hiteles mérés dátuma és az elszámolás dátuma közötti idő figyelembevételével kell korrigálni.
18.7. A rendszerhasználó az általa felhasznált villamos energia 18.1. pont szerinti ellenértéke mellett a rendszerhasználati díjakat is megfizeti a hálózati engedélyesnek.
18.8. A hálózati engedélyes a szerződés nélküli hálózathasználatot a közcélú hálózaton történő beavatkozással megszüntetheti.”

 

Hálózati veszteség beszerzési átlagár

Szerződés nélkül vételezett villamos energia ár


 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X