Hibabejelentés
Hibabejelentés
Sticky top

Általános tájékoztatás az okos mérésről

Az energia szolgáltatás modernizációjában jelentős változások vannak folyamatban, melyek lehetővé teszik, hogy az ügyfelek aktív és tudatos szereplőjévé váljanak az energia felhasználásnak. Az eddigi egyirányú mérés és éves elszámolás elvét folyamatosan felváltja a két irányú mérés, a telekommunikációra épülő okos eszköz, és okos mérés használata.

Az okosmérők részét képezhetik a smart otthonoknak, ahol lehetőség nyílik a mérők és egyéb elektronikai berendezések, biztonságtechnikai eszközök intelligens összekapcsolására. Ezáltal könnyen áttekinthetővé és felügyelhetővé válik a lakás energetikai rendszere.

Az okos mérő egy modern mérőműszer, amely segíti…

…A TUDATOS ENERGIAFELHASZNÁLÁST.

Folyamatosan nyomon követheti az elfogyasztott, vagy visszatáplált villamos energia mennyiségét, költségét egyaránt. Az okos mérés segítségével áttekinthetőbb lesz felhasználási helyének energiafelhasználása, mivel a jelenleginél részletesebb és gyakoribb információhoz juthat villamosenergia-fogyasztási szokásairól.

…A HAVI TÉNYLEGES FOGYASZTÁSON ALAPULÓ SZÁMLÁZÁST.

A felhasznált villamosenergia mennyisége rendszeresen és automatikusan távolról leolvasható, így akár minden hónapban tényleges fogyasztáson alapuló számlát kaphat.

…A TAKARÉKOSKODÁST.

Megfigyelheti, hogy mennyit fogyasztanak elektromos berendezéseik, vagy hogy mennyit jelent, ha használaton kívül kikapcsolja (áramtalanítja) a készülékeket, ugyanis berendezések készenléti állapotban is fogyaszthatnak. Amennyiben ezeket figyelembe véve változtat fogyasztási szokásain, úgy csökkentheti áramszámlája összegét is.

…A KÖRNYEZET MEGÓVÁSÁT

A kisebb áramfogyasztás által a környezetet is kímélheti, hisz az kevesebb szén-dioxid (CO2) kibocsátással járhat.

Okos mérés jogszabály alapú felszerelési kötelezettsége

A villamos energiáról szóló 2007. évi LXXXVI. törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló kormányrendelet előírásai alapján az elosztó köteles okosmérőt felszerelni a kisfeszültségen 3 × 80 Amper és az alatti csatlakozással rendelkező felhasználó részére:

ha a felhasználási hely teljesítménye - új felhasználási hely csatlakozása vagy a felhasználási hely teljesítménybővítése esetén - eléri vagy meghaladja a 3 × 32 A-t, direkt mérés esetén, ha a felhasználási helyen háztartási méretű kiserőmű kerül csatlakoztatásra a villamosenergia-hálózatra, vagy a háztartási méretű kiserőmű esetében a fogyasztásmérő-berendezés hitelesítési ideje lejár,
ha a felhasználási helynek villamos energia fogyasztása az előző éves elszámolási időszakban elérte vagy meghaladta az 5000 kWh/év mennyiséget, és a felhasználási helyen nincs indirekt mérés kialakítva, akkor a jogszabályban meghatározott idő ütemezés szerint történik az okosmérő felszerelése.
Azon Ügyfeleink, akiknek a fogyasztási helye nem tartozik bele a fenti kategóriák egyikébe se, lehetőségük van külön díj ellenében Társaságunktól okosmérő felszerelését igényelni, melyet a következő linkről tud letölteni: MVM Démász Okosmérő igénylés_v2.pdf

A dokumentumot kitöltve kérjük küldje el a felsorolt elérhetőségeink valamelyikére:
• személyesen bármelyik ügyfélszolgálati irodánkban
• írásban: 1439 Budapest Pf. 700
• e-mailben: ugyfelszolgalat@mvm.hu
 

Az okos mérési rendszer működése

Az okos, vagy más néven smart fogyasztásmérő berendezésnek nevezzük az olyan mérőt, mely kétirányú kommunikáció mellett a negyedórás fogyasztási, termelési adatokat és a készülék vezérlési, kapcsolási lehetőségét is biztosítja. Az adatok zárt rendszerű (nem nyilvános) telekommunikációs hálózaton keresztül kerülnek az elosztói engedélyes mérési központjába, mely feldolgozza, tárolja azokat és továbbítja a számlázási rendszer, valamint a kereskedők, valamint a rendszerirányító részére. A rendszer biztosítja az ügyfelek számára a mérési adatokhoz való online, internetes hozzáférést.

A zárt rendszerű mérés, adatfeldolgozás, számlázás és adatkommunikáció során mindvégig kiemelten kerül kezelésre az adat-, és kiberbiztonságot, a személyes adatok védelme.

Az okos mérők és a kapcsolódó rendszerek segítségével ügyfeleink energiafelhasználásukat tekintve tudatos felhasználókká, termelőkké vállhatnak.

Az okos mérő működése, funkciói és leolvasása

Az okos mérési rendszer esetén az okos mérők által mért fogyasztási, betáplálási adatok automatikusan jutnak el az elosztó adatközpontjába. Így akár az is lehetséges, hogy mérőállás diktálása nélkül a tényleges havi fogyasztása alapján kapja meg áramszámláit. A rendszerben rögzített adatokat pedig akár a mérőn, akár egy regisztrációt igénylő internetes felületen is meg tudja tekinteni. A helyszíni leolvasás kivezetése ezen mérők esetében folyamatosan valósul meg. A jelenleg alkalmazott okos fogyasztásmérő berendezések ügyféltájékoztatókat a következő linken találja meg: Okos méréssel rendelkező ügyfeleinknek

Fogyasztási adatok megtekintése interneten

Az okos mérővel rendelkező, szerződött ügyfeleink részére az online ügyfélszolgálati felületen ingyenes hozzáférést biztosítunk a szerződött ügyfeleink részére. Regisztrációt követően weboldalon tudja nyomon követni fogyasztását és az ehhez kapcsolódó költségeit. Ehhez látogasson el az alábbi honlapra ahol a belépés ikonra kattintva tud regisztrálni: https://www.mvmhalozat.hu/aram/ugyfsz/pages/aloldal.jsp?id=22593

 

Az online ügyfélszolgálati regisztrációval rendelkező ügyfelek részére a MVM Áramapp mobil applikációs felületen is elérhető az Okos Áram menüpont, ahol szintén nyomon követhetők a mérőállások, az energia fogyasztás, és az energia költség alakulása.

Személyes adatok gyűjtése és kezelése

A személyes adatokat az Elosztói Üzletszabályzat 3.10. Adatvédelem pontja szerint gyűjtjük, kezeljük és tároljuk.
Az okosmérővel kapcsolatos személyes adat kezelés, az okosmérőből érkező személyes adatok gyűjtése és kezelése az MVM Démász Áramhálózati Kft.  villamosenergia elosztási engedélyesi adatkezeléseinek részét képezi, így az azzal kapcsolatos részletes, mindenre kiterjedő adatkezelési tájékoztatást „A villamosenergia felhasználókkal megkötött villamosenergia hálózati csatlakozási szerződéssel és/vagy hálózathasználati szerződéssel összefüggésben az MVM Démász Áramhálózati Kft.  által felhasználóiról és egyéb ügyfeleiről (fizetők, kapcsolattartók, stb.) kezelt személyes adatokról” szóló Általános Adatkezelési Tájékoztatónkban olvashatja el, különös tekintettel a Tájékoztató „12. Az adatkezelések részletes leírása” pontjának „Az elfogyasztott villamosenergia mérésének biztosítása (fogyasztásmérő berendezés fel- és leszerelése, cseréje,  pontossági vizsgálata, fogyasztásmérő berendezés szerkezeti vizsgálata stb.).  A fogyasztás mérő berendezés leolvasásának biztosítása.” sorában foglaltakra.

Itt is tájékoztatjuk arról, hogy az okosmérőkből érkező következő adatokat kezeljük a fenti Általános Adatkezelési Tájékoztatónkban részletesen ismertetettek szerint: villamosenergia-vételezés időpontja, tartama és mennyisége.

A fenti részletes adatkezelési tájékoztatás a www.mvmnext.hu honlapon és az ügyfélszolgálati irodáinkban érhető el. 

Az ügyintézés során készített hangfelvétellel összefüggésben kezelt személyes adatokra vonatkozó tájékoztatást a www.mvmnext.hu honlapon és az ügyfélszolgálati irodáinkban elérhető Hangfelvétel Rögzítésére Vonatkozó Adatkezelési Tájékoztatóban találhatja meg.
 

 

További információk, okos méréssel rendelkező ügyfeleinknek

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X