Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Ökológiai kéznyomaink

Az elmúlt évtized során a figyelemmel kísért szárazföldi állat- és növényfajok mintegy 42%-ának egyedszáma csökkent. Fel kellett ismernünk, hogy soha nem látott sebességgel veszíthetjük el természetes élővilágunkat.

A természet védelmében ezért is folyamatos az együttműködés, a közös gondolkodás az elosztói engedélyesek, a természetvédelemért felelős tárca, a Nemzeti Parkok és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) között. A fátlan vagy gyéren fásult síkvidéki területeken problémát okoz, hogy fák hiányában a madarak a hálózati oszlopok fejszerkezetén próbálnak megpihenni – ami az életükbe kerülhet. Ráadásul ezeken az élőhelyeken költenek legnagyobb számban a globálisan, Európában vagy Magyarországon veszélyeztetett és fokozottan védett madárfajaink.

A szabadvezetéki villamosenergia-hálózatok egyik nagy kihívása a 21. században kétségtelenül a madárvédelem, annak valamennyi hatásával együtt, amelyek közül számos jelentősen érinti a hálózat napi szintű üzemeltetését, a villamosenergia-ellátás biztonságát, annak folyamatosságát. Az MVM Démász szolgáltatási területén 2021-ben – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és az MVM Démász Áramhálózati Kft. közös pilotjaként – háromkülönböző, innovatív madárvédelmi megoldás üzemviteli és madárvédelmi tesztelése indult. Mindhárom technikai megoldás,

  1. a középfeszültségű átvezető szigetelő burkolat,
  2. a hálózat alá szerelt vagy a feszültség alatt álló elemeivel lefelé fordított, az oszloptörzsön vízszintesen elhelyezett oszlopkapcsoló, valamint
  3. az ezekhez szervesen kapcsolódó, 2020-ban már megjelent, 800 mm-es feszítő rúdszigetelők

a madárvédelmi és üzemeltetési szempontból ez idáig egyaránt veszélyes helyzetek hatékony kezelési módszere, kedvező alternatívája lehet a jövőben.

  1. Az oszloptranszformátorok madárvédelmi megoldásai körében mind a meglévő, régi gépek, mind az újonnan üzembe állított típusok esetén kritikus jelentőségű az úgynevezett szikraköz elhagyása, ám még ezzel együtt is csupasz áramkivezetések maradnak a gép szekrényén, amiket a madarak könnyen megérinthetnek. Ezek utólagos burkolatokkal határolhatók el a madaraktól, így lehet eredményesen megelőzni az áramütéses madárpusztulást, egyben az ezzel együtt fellépő üzemzavarokat, szolgáltatáskieséseket okozó zárlatokat. Ez a megoldás egyszerre segíthet szinte minden faj megóvásában, a legnagyobb termetű madártól a legkisebbig, hiszen a gólyáktól az ölyveken keresztül a vércsékig és szalakótákig minden faj megpihen a változatos felépítésű oszloptranszformátor-állomást képező oszlopokon. Ragadozómadaraink, akár kerecsensólyom, kuvik és más fokozottan védett madárfaj is rendszeresen viheti a gép tetejére zsákmányát, hogy ott fogyassza el. Különösen kemény, téli hidegben előszeretettel ülnek a környezethez képest kellemes meleget nyújtó berendezés tetejére.
  2. A feszültség alatt álló elemeivel lefelé fordított oszlopkapcsoló-típus a madárvilágra jelentős veszélyt hordozó, hagyományos, oszlopcsúcsban elhelyezett kapcsolókészülék kiváltására született, a hálózat alá elhelyezett tokozott oszlopkapcsoló mellett. A felfelé néző veszélyes szerelvényektől számtalan esetben a mellettük elhelyezett, magasabbra nyúló madárkiülők sem óvták meg kellően hatékonyan a madarakat. Az oszlop törzsére, lefelé néző helyzetben szerelt készülék a Kaposvári Villamossági Gyár fejlesztése. Idén két ilyen készülék került fel a hálózat kijelölt oszlopaira, kiváltva olyan korábbi készülékeket, amelyeken ezt megelőzően rendszeres madárpusztulás történt.
  3. Ezekhez kapcsolódnak szorosan a 2020-ban bevezetett, a korábbinál hosszabb méretű, 800mm-es feszítő rúdszigetelők és a fejszerkezet alatt átvezetett burkolt áramkötések. Az MVM Démász 2020-ban első alkalommal, ma pedig már rendszeresen használt innovációját az MME műszaki ajánlását figyelembe véve, külső partner támogatásával fejlesztette ki. A műgyanta burkolatú, kompozit szigetelőnek az anyaga önmagában jó védelmet nyújt, az ernyőzet méretét a madárvédelmi szempontoknak megfelelő méretűre növeltük, és szűk térközű kiosztása pedig a szigetelőre beülni készülő madarak megjelenési esélyét minimalizálja.


Az MVM Démász Kistelek és Baks között 2021-ben építette fel az ország első olyan, 11 km hosszú függőszigetelős hálózatát, amely megfelel az Európai Unió legújabb hálózatlétesítési szabványának, egyúttal az MME madárvédelmi ajánlásának is. A függőszigetelőkkel ellátott, madarakra veszélytelen tartó fejszerkezetek, az új, 800 mm-es rúdszigetelőkkel szerelt feszítőoszlopok és a kábeles bekötésű tokozott kapcsolókészülékek ma Magyarországon az elérhető legjobb vezetékhálózati madárvédelmi technológiát képviselik.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén az elmúlt évek során túzokvédelmi célból 35 km hosszban cserélték a szabadvezetéket földkábelre az MVM Démász munkatársai. 2021-ben már a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén folytatták a legfontosabb túzok-élőhelyek biztonságossá tételét. Bélmegyer Fáspuszta körzetében szeptemberben adták át az első földkábeles szakaszt, megnövelve ezzel a túzokok veszélytelen életterét. Az ősz folyamán madárvédelmi eszközökkel látták el a védett Földvári-tó környékének villamosenergia-hálózatát is.

Az ember közelségét kereső fehér gólyák védelme egy másik kiemelt cél.  A közelmúltban a gólyák védelme érdekében az MVM Démász a Kecskeméti Regionális Hulladéklerakó mentén húzódó szabadvezetéki villamosenergia-hálózat csupasz vezetősodronyait cserélte burkolt szabadvezetékre, és szerelte fel további madárvédő hálózati eszközökkel.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X