Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

A madarak és fák napja

Kis területe ellenére hazánk rendkívül gazdag növény- és állatvilággal rendelkezik. Az MVM Csoport számára kiemelten fontos, hogy megvédje ezeket a természeti értékeket. Az MVM Démász jelenleg a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén végez madárvédelmi célú hálózatfejlesztést a villamosenergia-hálózaton. Az itt található Bélmegyer-Fáspuszta fokozottan védett területén több száz éves kocsányos tölgyek és idős vadkörtefák állnak, fekete gólyák, parlagi sasok fészkelnek.

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. több évtizede bővíti madárvédelmi programját, és a hálózatüzemeltetési területén megtalálható valamennyi nemzeti parkban – hosszú távú együttműködés keretében – eredményes madárvédelmi célú hálózatfejlesztést folytat. Az MVM Démász jelenleg a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén végez aktív túzokvédelmi célú átalakításokat a villamosenergia-hálózatán. A munkálatok során a Bélmegyer–Fáspuszta hálózati szakasz madárvédelmi célú földkábelesítése már megtörtént. 

A szabadvezetékek földkábellel történő cseréje – azon túlmenően, hogy a madarak vezetékkel történő ütközésének veszélyét teljes mértékben megszünteti – nagymértékben hozzájárul az élőhelyek kiterjedésének növeléséhez. A túzokok védelmén túl számos itt élő madár számára biztosít így az MVM Démász biztonságosabb élőhelyet: fekete gólyák, rétisasok, barna kányák, gémek otthona a nemzeti park e területe. A fokozottan védett madarakat tekintve Fáspuszta közvetlen közelében a nemzeti park szakemberei nemrég felfedeztek egy fészkelő parlagisas-párt, illetve éppen május első napjaiban találtak egy túzokfészket Bélmegyer mellett, alig néhány kilométerre a védett területtől. Ez igazi szenzáció, mert Bélmegyer külterületén évtizedek óta nem regisztráltak túzokköltést.

Az itt honos sziki tölgyeseket Magyarország utolsó, épen fennmaradt sziki tölgyesei között tartják számon. A szikes legelőn álló magányos, több száz éves kocsányos tölgyek, idős vadkörtefák az ősi erdős sztyepp látványát idézik. Ez a tájképileg is lenyűgöző terület kiemelkedő botanikai értéket képvisel, és számos növényritkaságnak ad otthont. A sziki tölgyes tisztásain és az erdők szegélyzónájában lévő sziki erdőssztyepp-társulás jellemző növényfajai közül jelenleg virágzik a látványos és védett fátyolos nőszirom, a terület hófehér vakszikesein pedig tömegesen piroslik az ugyancsak védett sziki varjúháj. A hálózatátépítési projektben az MVM Démász munkatársai szorosan együttműködnek a nemzeti park szakembereivel annak érdekében, hogy munkavégzésük során a védett terület növényeit is megóvják. 

Az MVM Démász mindent megtesz annak érdekében, hogy a legjobb hálózattechnológiai megoldásokkal szolgálja a természet és a madarak védelmét.
 

Fotók: Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X