Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Az MVM Csoport áramhálózati társaságai idén is támogatták a Gólya Road Show-t

2022. június 28. – Az idei évben is nagy érdeklődés mellett zajlott az a – tudományos munkával egybekötött – fajvédelmi akció, amelynek keretében a madártani egyesület és a nemzeti parkok szakemberei elvégezték a gólyafiókák számbavételét és gyűrűzését. Az MVM Csoport áramhálózati társaságai emelőkosaras autókkal és villanyszerelő munkatársaink aktív helyszíni közreműködésével támogatták a természetvédelmet, madárvédelmet népszerűsítő programot.

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. és az MVM Émász Áramhálózati Kft. széles körű madárvédelmi tevékenységet folytat, kiemelten figyeli és óvja a népszerű fehér gólyákat. Mivel a gólyafészkek zöme a lakossági elektromos hálózat tartóoszlopain található, ezért természetes, hogy vállalatainknál évről évre visszatérő feladat a fehér gólyák érdekében szükséges madárvédelmi munkálatok megszervezése és elvégzése. A technológiai védelem keretében villanyoszlopainkra fészekemelő eszközt szerelünk a biztonságos fészkelésért, átalakításokat végzünk az oszlopfejeken, valamint repülési környezetükbe burkolt szabadvezeték alkalmazását tervezzük. Ha pedig egy gólya életveszélybe kerül, igyekszünk beavatkozni. Erről tanúskodnak a közelmúlt gólyamentési akciói is: az MVM Émász szerelői Tiszalúcon és Serényfalván kisgólyákat és tojásokat; míg az MVM Démász szakemberei Maroslelén gólyafiókákat mentettek. 

A nyár eleji időszak látványos és a gólyák védelme szempontjából nélkülözhetetlen programja a gyűrűzés, amelynek köszönhetően hosszú távon nyomon követhetők és azonosíthatók kedvelt költöző madaraink. A madárvédő szakemberektől tudjuk, hogy június közepén, 3-4 hetesen válnak a gólyafiókák gyűrűzésre alkalmas fejlettségűvé. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a nemzetipark-igazgatóságok munkatársai ilyenkor látják el a fiókákat a távcsővel leolvasható, színes jelölőgyűrűkkel vonulásuk kutatása érdekében. 

A Gólya Road Show elnevezésű, gólyafészek-felmérő és látványgyűrűző rendezvényt minden évben örömmel támogatják az áramhálózati társaságok: a fehér gólyák gyűrűzésének helyszíneire emelőkosaras autókat biztosítunk, és szerelő munkatársaink is aktívan segítik a programot. Az MVM Émász támogatása mellett a Heves megyei Egerben, Egerszóláton, Makláron és Novajban, Borsodban pedig Mezőkövesden, Mezőnagymihályban, Miskolc-Szirmán, Ónodon, Muhiban, Bükkaranyoson, Harsányban és Kisgyőrben valósult meg a gyűrűzés. Az MVM Démász a Bács-Kiskun megyei Kalocsán, Homokmégyen, Öregcsertőn, Kecelen, Hajóson, Miskén, Kunpeszéren, Kunszentmiklóson, Kunadacson, Kiskőrösön, Akasztón, valamint a Csongrád-Csanád megyei Pitvaroson támogatta a gyűrűzési programot. 

A látványos és a gólyák védelme szempontjából kiemelt jelentőségű program célja a lakosság, ezen belül is leginkább a gyermekek érzékenyítése – a madártani egyesület szlogenjének megfelelően „A madárbarát Magyarországért!”. A helyi iskolák, óvodák meghívást kaptak az eseményre, így mindannyiunk örömére idén is élénk érdeklődés kísérte a programot. 

Az MVM elkötelezett a természet és a madarak védelme mellett, büszkék vagyunk rá, hogy idén is aktívan támogathattuk a program sikeres megvalósítását. 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X