Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Naperőműves fejlesztést segített az MVM Émász Nógrád megyében

Szeptember 1-én, csütörtökön az MVM Émász szakembereinek felügyelete mellett került sor a galgagutai napelempark közelében létesített új alállomások üzembe helyezésére.

A Nemzeti Energiastratégia szerint a kitűzött cél, hogy 2030-ra mintegy 20%-ra növekedjen a megújuló források aránya a hazai villamosenergia-fogyasztásban, a napelemes kapacitások irányzott célszáma 6500 MW. Az MVM Émász Áramhálózati Kft. az MVM Csoport tagjaként, szakértő partnerként támogatja ügyfeleit a tisztább, zöldebb jövőbe mutató fejlesztéseik megvalósításában.

A galgagutai napelemparkban megtermelt energia villamos hálózatba történő átvitele érdekében a vállalat új alállomások építéséhez járult hozzá a beruházó Galgagutai  Solarpro Energy Hungary  Zrt. kezdeményezésére.

Országos rangsorban előkelő helyet foglal el a Nógrád megyei település külterületén található napelempark a maga 50 MW-os teljesítményével. 

A fejlesztés érdekében a szakemberek felhasították a Lőrinci–Nógrádkövesd 132 kV-os távvezetéket, és két új alállomást létesítettek:

1.    Galgaguta 132/22 kV-os alállomás (PV) (GALG PV): Ehhez az alállomáshoz kapcsolódik 22 kV-os feszültségszinten a naperőmű által megtermelt energia, amely egy 132/22 kV-os transzformátoron keresztül táplál be a 132 kV-os feszültségszintre, és csatlakozik az MVM Émász főelosztó hálózatára. Az alállomást oly módon alakították ki, hogy a későbbiekben képes legyen akár egy újabb ugyanilyen vagy nagyobb teljesítményű naperőmű-betáplálás fogadására is.  

2.    Galgaguta ÉMÁSZ 132 kV-os alállomás (GALG): 132 kV-os kapcsolóállomás, amely arra szolgál, hogy a feltranszformált, 132 kV feszültségszintű energiát az MVM Émász főelosztó hálózatán keresztül az országos hálózatra csatlakoztassa. 

A két eltérő feladatú és tulajdonú alállomás közös külső kerítésen belül épült meg, és egy belső kerítés választja el azokat egymástól. A 132/22 kV-os állomási rész a beruházó tulajdona, a 132 kV-os kapcsolóállomás pedig - térítés nélküli átadás alapján - az MVM Émász Áramhálózati Kft. tulajdona lesz. 

Annak érdekében, hogy az alállomások üzembiztosan és mind a környezet, mind az üzemeltető személyzet számára biztonságosan szolgálják a villamosenergia-elosztást, a beépített anyagoknak, készülékeknek, berendezéseknek, az üzemeltetés során alkalmazott technológiáknak ki kell elégíteniük a vonatkozó munkavédelmi, biztonsági és korszerűségi követelményeket.

Mindezen feltételek teljesülését szem előtt tartva véleményezték, majd engedélyezték az MVM Émász munkatársai a beruházási terveket, a jövőben pedig a vállalat feladata lesz az új GALG alállomás üzemeltetése, azaz rendszeres bejárásokat, karbantartásokat, szükség esetén pedig javításokat, illetve üzemzavar-elhárításokat végeznek majd a fenntartó szakemberei a helyszínen.

Jelenleg az MVM Émász területén Dusnokpusztán, Bodroghalmon, Putnokon, Miskolc-Nádasréten vannak további, ilyen jellegű beruházások tervezési, illetve építési fázisban. 
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X