Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Láthatósági eszközökkel a madarak védelmében

Az MVM Émász egri régiójának szerelői láthatósági elemeket szereltek fel egy madárvédelmi szempontból veszélyessé vált vezetékszakaszon.

Új hálózatok létesítésénél évek óta olyan műszaki megoldásokat alkalmazunk, melyek a madarak számára a korábbiaknál sokkal nagyobb biztonságot nyújtanak. A légvezetékek földbe helyezésével az áramütéses balesetek teljes egészében elkerülhetők, ahogy az a Bükk-hegység és a Mátra területén összesen 64 km hosszú szakaszon az elmúlt években meg is valósult, de sajnos erre nincs mindenhol lehetőség. Ezért törekszünk arra, hogy a meglévő vezetékeket, oszlopokat, utólagos kiegészítésekkel tegyük biztonságosabbá. Az oszlopfejeken szigetelők burkolásával, szárnyterelők, madárkiülők felszerelésével, oszlopkapcsolók áthelyezésével óvjuk a madarakat attól, hogy a feszültség alatt álló elemekhez hozzáérjenek. A repülés közben történő, ütközésből származó balesetek esélyét pedig a láthatósági elemek felszerelésével csökkentjük. 

A Nógrád vármegyében található Csengerháza és Szúpatak közötti területen egy - madárvédelmi szempontból kiemelt szakaszon szereltünk fel láthatósági elemeket az elmúlt napokban. A beavatkozás azért vált szükségessé, mert a szabadvezeték közelében kialakítás alatt álló mesterséges halastó már tavaly nyáron békák tömegét vonzotta ide, ezzel egyidejűleg pedig vízi madarak, táplálék után kutató gólyák jelentek meg korábban nem tapasztalt létszámban a területen. A szomszédságban található napelempark szolár paneleiről visszaverődő fény elvakíthatja az arra repülő madarakat, akik ezért a légvezetékeknek ütközhetnek.

Az MVM Émász szakemberei a problémára mielőbbi és hatékony megoldást kerestek, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel történt egyeztetést követően madárriasztó, fényvisszaverő szerkezeteteket vásároltak, majd szereltek fel a napokban az érintett légvezetékre, melyek segítségével minimálisra csökken a madárbalesetek esélye.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X