Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Speciális megoldások védik a Battonyán áttelelő gólyákat

Az MVM Démász Áramhálózati Kft. munkatársai egyedi, speciális madárvédelmi átalakítással tették kockázatmentessé a Békés vármegyei Battonyán áttelelő gólyák kedvelt zsákmányszerző helyén a hálózati oszlopokat.

Egyre gyakrabban találkozhatunk Magyarországon áttelelő gólyákkal, amelyek elvonuló fajtársaikkal szemben az itthon maradás mellett döntenek. Ha alkalmazkodási képességüknek és a róluk gondoskodó embereknek köszönhetően sikerül túlélniük a tél viszontagságait, a következő télre már kidolgozott túlélési stratégiával rendelkeznek. A gólyák táplálkozási szokásai rugalmasak: nyáron leginkább rovarokkal táplálkoznak, télen pedig alkalmazkodnak az éppen rendelkezésre álló zsákmányállatokhoz. 

Legutóbb Battonyáról kaptunk hírt egy áttelelő gólyacsapatról. A battonyai gólyák a gazdag táplálékforrás reményében előszeretettel látogatják a helyi szivattyútelep közelében lévő Élővíz-főcsatorna partját. Az MVM Démász Áramhálózati Kft. békéscsabai régiójának csapata február közepén négy hálózati ponton, a helyszínre megtervezett egyedi technológiai megoldásokkal tette lehetővé, hogy a madarak még nagyobb biztonságban kutathassanak táplálék után. Munkatársaink speciális megoldásokkal építették át az oszlopfejszerkezeteket, így azok biztonságosabbá váltak a gólyák számára. Több száz méteres körzetben burkolt szabadvezetéket és vonal alá szerelt oszlopkapcsolót is alkalmaztak a gólyák biztonsága érdekében. A további oszlopokon olyan szigetelőket helyeztek el, amely a villamos követelményeken kívül madárvédelmi szempontból is megfelelőek. Természetesen az oszlopszintű védelmi technológia más eszközei, így a madárszárnyterelők is felkerültek minden szükséges hálózati helyre. 

A gólyák életterének biztonságosabbá tétele során mindvégig együttműködtünk szakértő partnereinkkel, a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival és a battonyai önkormányzattal.  


 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X