Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Módosul az erőművi csatlakozási eljárás ütemezése

Változik a 2022. május 2-i egyedi igénybejelentéseken alapuló erőművi csatlakozási folyamat szabályozása, ezzel módosulnak a hálózati engedélyesekre vonatkozó határidők is.

Az 526/2022. (XII.16.) kormányrendelet ma megjelent módosítása értelmében a nem időjárásfüggő, szabályozásra képes – ipari méretű, vagyis 50 kW feletti teljesítményű - erőművi és tárolói, valamint valamennyi, középfeszültségen csatlakozást igénylő beruházásokra vonatkozóan május 10-ig, a többi beruházás esetében pedig június 30-ig kell a hálózati engedélyeseknek kiadniuk a műszaki gazdasági tájékoztatókat.

A rendeletmódosítást megelőzően, nyilatkozniuk kellett azoknak az erőművi befektetőknek, akiknek 2022. május 2-át megelőző igénybejelentésen alapuló csatlakozási engedélye volt. Ebben a szakaszban, mintegy 5000 megawattnyi (MW), jellemzően időjárásfüggő, napelemes beruházás volt érintett, és a befektetők szinte teljes egészében megerősítették beruházási szándékukat. A nyilatkoztatási eljárásra azért volt szükség, hogy a hálózati engedélyesek minél pontosabb információk alapján, a tényleges piaci igényeknek megfelelően tudják tervezni fejlesztéseiket. A hálózati engedélyesek az így letisztázott kép alapján tudják kiadni a műszaki gazdasági tájékoztatókat azoknak a befektetőknek, akik a 2022. május 2-i közzétételhez igazodó egyedi eljárásban nyújtottak be csatlakozási igényt. Ebben a fázisban mintegy 3800 MW-nyi, 50 kW feletti, ipari méretű napelemes, és további 1100 MW-nyi, egyéb új termelői és energiatárolói igényt rögzítettek a hálózati engedélyesek.

A műszaki gazdasági tájékoztatók ütemezett kiadása mellett a rendeletmódosítás meghatározza a hálózati engedélyesek számára, hogy a szükséges hálózatfejlesztések tervezett megvalósulásával fokozatosan létre jövő szabad hálózati kapacitásokat kategóriák szerint milyen sorrendben ajánlják ki az igénybejelentők számára.

A műszaki gazdasági tájékoztatók kiadási határidejének változásával együtt, módosul, a csatlakozási eljárás során fizetendő, a rendelet alapján 2023-ban esedékes kiegészítő biztosíték teljesítésének határideje is. Miután a 2022. május 2-i, egyedi igénybejelentésekben érintett befektetők legkorábban 2023. április 23-a után kapnak először tájékoztatást a hálózati engedélyesektől, a csatlakozás lehetséges legkorábbi időpontjára vonatkozóan, a kiegészítő biztosíték 2023-ban esedékes részletének fizetési határideje a csatlakozási időpont megállapítását követő hatvan nap.

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X