Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Az MVM Démász energiatároló-létesítési projektet indít

Az MVM áramhálózati társaságainak célja, hogy az elosztóhálózatot oly módon üzemeltessék és fejlesszék, hogy ügyfeleik mindig biztonságos, megbízható és költséghatékony módon férjenek hozzá a villamosenergia-rendszerhez. A megújulóenergia-termelő berendezések terjedésével a hálózatfejlesztés jövőképében hangsúlyos szerephez jutnak a villamosenergia-tároló berendezések.

Az MVM Démász most a kecskeméti régióban létesít energiatárolókat a hálózat stabilitása és a napelemes rendszerek integrációjának támogatása érdekében, ezzel is támogatva a zöldebb és fenntarthatóbb jövőt. 


Az időjárásfüggő megújulóenergia-termelő berendezések (jellemzően napelemes rendszerek) rohamos terjedése miatt az elosztótársaság szakemberei hálózatszimulációs vizsgálatokat végeztek a Bugac-Orgovány térségét ellátó villamosenergia-hálózaton. Az eredmények alapján ezen a területen villamosenergia-tárolók létesítésére van szükség. 

A Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt. által kiírt Hálózati integrált energiatárolási beruházások támogatása című pályázatán az MVM Démász összesen 5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Bugac-Orgovány térségben telepített villamosenergia-tárolók létesítésére.

A műszaki tervek 2024 első negyedévében készülnek el, a kivitelezés pedig várhatóan jövő év közepén zárul. A létesítendő 1 MW/2 MWh-s és 2 MW/4 MWh-s energiatároló egységek a 22 kV-os középfeszültségű szabadvezetékes elosztóhálózatra fognak csatlakozni, aminek köszönhetően nagyobb feszültségstabilitás érhető el. Mivel az energiatárolók a települések központja közelében kapnak helyet, fontos a jelenleg elérhető legbiztonságosabb technológia alkalmazása. Az MVM Démász kiemelt figyelmet fordít a lakóközösség egészségének védelmére és nyugalmának megőrzésére, ezért a vonatkozó jogszabályi előírásoknak megfelelően minimalizálni fogja a berendezések környezeti és zajterhelését. A telepítendő berendezések egészségügyi és környezeti hatása fajlagosan egyenértékű a mindennapokban használt villamos berendezésekével. A felépülő energiatároló rendszereknek kulcsszerepük lesz az újabb napelemes rendszerek villamoshálózati integrálásához szükséges műszaki feltételek megteremtésében, ezzel is támogatva a zöldebb és fenntarthatóbb jövőt. A beruházás hozzájárul az érintett települések, a térség és az MVM Démász, ezzel együtt pedig az MVM Csoport ökológiai lábnyomának csökkentéséhez.

Az MVM Démász hálózatán már korábban is tesztelt energiatárolókat az MVM Csoport. 2021-ben három kísérleti jellegű energiatárolási projekt indult  a szolgáltatásminőség javítása és a villamosenergia-hálózatok feszültségének stabilizálása céljából. Kecelen és Zsombón kisfeszültségű tároló létesült, míg Földeák település külterületén középfeszültségű tároló, amellyel a nagyobb teljesítményű naperőművek hálózati energiacsúcsai simíthatók ki. A tárolók szélesebb körű alkalmazásáról a működési tapasztalatok alapján dönt majd a társaság.  

 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X