Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Szárnyaink alá vesszük a kerecsensólymokat!

Különleges madárvédelmi beavatkozásra került sor a napokban Békés vármegyében, az MVM Démász Áramhálózati Kft. Békéscsaba és Gyula között húzódó 120 kV-os távvezetékén. Az áramszolgáltató és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságának szakemberei két távvezeték-oszlopot is kijelöltek egy-egy költőláda kihelyezésére, hogy fokozottan védett madarunk, a kerecsensólyom fészkelési lehetőségeinek gyarapításával támogassák a faj szaporodását.

Az MVM Démász speciális képzettségű szakemberei az alumíniumból készült költőládákat a kiválasztott oszlopok felső részén helyezték el, időjárástól védett helyen. A műfészkek elsősorban a sólyomfélék megtelepedését segítik. 

Mivel a kerecsensólyom legkedvesebb táplálékállata, az ürge előfordulása gyakori ezen a vidéken, kedvelt madaraink remélhetőleg elfoglalják majd a számukra kihelyezett költőládákat.

Az MVM madárvédelmi programjának évek óta fontos része a ragadozó madarak védelme. Ennek keretében rendszeresen szerelnek fel műfészkeket a nagyfeszültségű hálózat oszlopaira, például az Alföldön is.

2023-ban az MVM Démász üzemeltetési területén Vésztő, Békés, Mezőberény, Nagytőke és Fábiánsebestyén településeken fészkelő 21 kerecsensólyom párból 18 pár költése sikeres volt, így az elmúlt év költési idejének végén 50 fióka repülhetett ki az alföldi települések térségében található fészkekből. 

Minden esély megvan arra, hogy gyönyörű ragadozómadaraink szaporodása – a kihelyezett műfészkeknek is köszönhetően – a tavalyi évet is túlszárnyalja idén, a kerecsensólyom évében.
 

 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X