logo
Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Hatásos az MVM Démász védelmi programja: egyre több túzok van Dél-Magyarországon

Szeged, 2021.05.10. – Sikeresnek bizonyult az MVM Démász túzokvédelmi programja, így Magyarországon is növekedett a túzokállomány. 2021-ben 1553 madarat regisztráltak a kelet-pannon régióban, ebből 527 egyed él az MVM Démász Áramhálózati Kft. üzemeltetési területén, amely a Magyarországon élő túzokok egyharmada. A Kárpát-medencében összesen 2173 madarat számláltak.

Az MVM áramhálózati társasága, az MVM Démász Áramhálózati Kft. 2018-ban csatlakozott az Agrárminisztérium és a nemzeti parkok túzokvédelmi projektjéhez, és vállalta, hogy azokon a területeken, ahol a legnagyobb számban élnek a védett madarak, a légvezetéket földkábelre cseréli, és elbontja a vezetékrendszert tartó oszlopokat. A társaság a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság területén már valamennyi érintett szabadvezetékét földkábellel váltotta ki. Jelenleg a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság területén zajlik a villamos hálózat túzokvédelmi átalakítása. 
A Dél-Alföld villamosenergia-ellátását biztosító MVM Démász Áramhálózati Kft. már 2005-től önként vezette be a villamoshálózat-üzemeltetési, -létesítési gyakorlatába a madárvédelmi szempontok érvényesítését. Az ennek eredményeként az elmúlt években madárbarát módon megépített és átépített hálózat értéke több tízmilliárd forint. Mindezzel párhuzamosan az MVM Démász saját fejlesztésű megoldásával közel 30 ezer középfeszültségű oszlopon biztosította a madarak áramütés elleni védelmét. 
Az MVM különös figyelmet fordít a fokozottan védett túzokokra, a gólyákra, a kék vércsékre. Annak érdekében, hogy a védett madarakra veszélyes hálózati szakaszokat minél előbb madárbaráttá tudják alakítani, a társaság szakemberei a hálózatépítési, hálózatrekonstrukciós munkák tervezése során továbbra is szorosan együttműködnek a madárvédelmi szakemberekkel és a nemzeti parkok munkatársaival.
A túzok legnagyobb egybefüggő közép-európai fészkelőállománya a Kárpát-medencében, azon belül Magyarországon található. A túzok Magyarországon 1971 óta számít védett, 1979 óta pedig fokozottan védett fajnak, természetvédelmi értéke eléri a fejenként egymillió forintot. Az Agrárminisztérium kiemelten kezeli a túzokok megóvását, mert a faj nagyban hozzájárul Magyarország biológiai sokszínűségének megőrzéséhez. 

Fotók: Lóránt Miklós
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X