Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Az MVM Démász a fehér gólya nyomában

A gyermekmesék főszereplője, a páratlan szépségű fehér gólya az emberekhez való töretlen ragaszkodásának köszönhetően a magyar nép kedvelt madara – és hálózati szerelőink mindennapjainak stratégiai szereplője. Nem véletlen, hogy ez a madár az MVM Démász Áramhálózati Kft. széles körű madárvédelmi tevékenységében kiemelt figyelmet kap.

Nem véletlen, hogy ez a madár az MVM Démász Áramhálózati Kft. széles körű madárvédelmi tevékenységében kiemelt figyelmet kap. A technológiai védelem többlépcsős: villanyoszlopainkon fészekemelő eszköz biztosításával támogatjuk a zavartalan költést, repülési környezetükbe burkolt szabadvezeték alkalmazását tervezzük, ha pedig egy gólya életveszélybe kerül, igyekszünk beavatkozni. A nyári szezon látványos – és a gólyák jóléte, fennmaradása szempontjából nagyon fontos – adatgyűjtési célú megfigyelési programját, a gyűrűzést emelőkosaras autókkal és villanyszerelő munkatársaink aktív helyszíni részvételével támogatjuk.  
Szakértő partnereinktől tudjuk, hogy a fehér gólyák fiókái június közepére érik el azt a fejlettségi kort, amikor már megjelölhetők olyan színes gyűrűkkel, melyeknek köszönhetően egész életükben – távcsöves leolvasással – azonosíthatók lesznek akár itthon, akár vonulás közben. A fehér gólyák idei költési sikere meglehetősen csekély volt, átlagosan 2 fiókát figyeltek meg a szakemberek egy fészekben. Ennek oka a kora tavaszi aszály, az ebből adódó táplálékhiány és a májusi nagy viharok. A fiókák fejlettsége is nagy különbséget mutatott fészkenként: ahol túl kicsik voltak a fiókák, ott nem került rájuk jelölőgyűrű. Az MVM Démász az idei gyűrűzési szezonban a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), valamint a Dunatáj Természet- és Környezetvédelmi Közalapítvány szervezésében 5 napon át 3 üzemeltetési régió munkatársainak részvételével támogatta a gólyagyűrűzést. Összesen 15 település (Kunpeszér, Kardospeszér, Kunszentmiklós, Kunadacs, Csanádpalota, Pitvaros, Szatymaz, Dunatetétlen, Harta, Dunapataj, Dunapataj-Szelid, Szakmár, Kalocsa, Foktő és Dunaszentbenedek) volt érintett a népszerű gyűrűzési programban.
Az egyes helyszínek különböző élménnyel és tapasztalattal tették gazdagabbá a résztvevőket. Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportjának szervezésében megvalósult szatymazi helyszínen például a külterületi tanyaingatlan területén álló faoszlopon utoljára 30 éve fészkelt fehér gólya. Az ingatlan közvetlen szomszédjában található a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság tulajdonában álló, de a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület által üzemeltetett Szalakóta Látogatóközpont, ahol szintén tudomást szereztünk egy érdekességről, miszerint ezen a rövid szakaszon rendszeresen fészkel a szalakóta, illetve a vörös vércse is.
Az MVM Démász a fehér gólyák védelme mellett valamennyi fokozottan védett vadmadár biztonsága érdekében tesz erőfeszítéseket. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy 2021 első félévében – kizárólag a soron kívüli beavatkozásokat tekintve – 80 esetben avatkozott be sikerrel madárvédelmi célból. 
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X