Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

A jövő energiatárolóit teszteli az MVM Csoport

Az MVM Démász hálózatán három, összesen 2000 kilowattóra kapacitású energiatárolót tesztel az MVM Csoport.

Három energiatárolási pilotprojektet indított el az MVM Démász Áramhálózati Kft. Az MVM Csoport hálózati cégében alkalmazott kísérleti rendszerek célja, hogy javítsák a szolgáltatásminőséget, illetve stabilizálják a villamosenergia-hálózatok feszültségét. 

A társaság két energiatárolója kisfeszültségű (0,4 kilovoltos – kV) hálózatra, egy pedig középfeszültségre (22 kV) csatlakozik. A kisfeszültségű tárolók Kecelen és Zsombón létesültek, 30 kilowatt (kW) teljesítményű és 140 kilowattóra (kWh) kapacitású egységek. Céljuk a kisfeszültségű hálózatra csatlakozó, mind több háztartási méretű kiserőmű (HMKE) okozta hálózati anomália stabilizálása. A középfeszültségű tároló Földeák település külterületén épült, 500 kW teljesítményű és 1600 kWh kapacitású berendezés, amelyen keresztül a nagyobb teljesítményű naperőművek hálózati energiacsúcsai simíthatók ki.

„A tárolók egyelőre kísérleti jelleggel épültek, szélesebb körű alkalmazásukról a működési tapasztalatok begyűjtése és értékelése alapján dönt majd társaságunk. Az eddigi eredmények biztatók, megfelelő finanszírozási forrás rendelkezésre állása, illetve a piaci környezet változása esetén ezek széles körű kiterjesztése megvalósítható. Mindenképpen áttörést jelenthetnek a megújuló alapú termelésben is” – mondta Alkér Zoltán, az MVM Zrt. infrastruktúra vezérigazgató-helyettese.

A villamos hálózati társaságoknak jelentős többlet feladatot és költséget jelent a napelemes termelő kapacitások hálózatra csatlakoztatása. Az így megtermelt energiát úgy kell fogadni és elosztani, hogy az ellátás színvonala ne csökkenjen, a fogyasztók számára ne okozzon semmilyen változást a megújuló áram rendszerbe kerülése. Az időjárástól függően termelő,megújulós egységek sok esetben nehezen előre jelezhető termelése a klímaváltozás hatásai miatt még inkább hullámzóvá válik, ami kihívást jelent a kiegyensúlyozott szolgáltatás biztosításában. Mindeközben a világ – és benne Magyarország – áramfogyasztása folyamatosan emelkedik. A problémára az energiatárolás lehet az egyik leghatékonyabb megoldás, az elméletben vagy gyakorlatban rendelkezésre álló technológiák nagy volumenű alkalmazását azonban széles körű teszteknek kell megelőzniük. Az MVM innovatív pilotprojektje a teljes iparág számára komoly tanulságokkal szolgál a következő időszakban.
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X