Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Lezárult a naperőműves nyilatkoztatási eljárás első szakasza

Szinte teljes egészében megerősítették beruházási szándékukat a nyilatkoztatási eljárásban a január 15-ei első fázis szerinti határidőig azok az erőművi befektetők, akiknek 2022 május 2-át megelőzően befogadott csatlakozási igényük volt a MAVIR ZRt.-nél, vagy valamelyik elosztói engedélyesnél.

A 2022. márciusa után maradt összesen 5200 megawattnyi (MW), meghatározóan napelemes kapacitásból mindössze egyetlen megawattnyi esett ki, Idő közben mintegy 660 MW lépett üzembe.
A nyilatkozatok alapján a hálózati engedélyesek mintegy 2170 MW-nyi kapacitás esetében módosíthatják a csatlakozás tervezett időpontját a hálózati engedélyesek, de az nem lehet később 2027-nél. A befektetők február 6-án kézhez kapták a hálózati engedélyesek visszajelzését a tervezett erőművi beruházásokcsatlakozási időpontjára vonatkozóan, és február 13-ig kell nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják-e az abban szereplő dátumot és pénzügyi biztosítékot. 
A tavaly életbe lépett, új csatlakozási folyamat részeként most zajló nyilatkoztatási eljárás célja az, hogy a hálózati engedélyesek minél pontosabb információk alapján, a tényleges piaci igények ismeretében tudják tervezni fejlesztéseiket. Az így letisztázott kép alapján készülhetnek el azok a hálózatszámítások, amelyek használatával az engedélyesek meg tudják határozni, a tavaly  beadott új termelői és tárolói kapacitások csatlakozási feltételeit. A hálózati engedélyeseknek március 13-ig kell ezekre az új, tavaly beérkezett igényekre kiadniuk a műszaki-gazdasági tájékoztatókat és megvalósíthatósági tanulmány készítésére vonatkozó felhívásokat. Ez a nyilatkoztatási eljárás a háztartási kiserőműveket, illetve a hálózatra nem, csupán saját célra termelő, úgynevezett visszawattos erőműveket nem érintette. 
A magyarországi villamosenergia-rendszerben jelenleg mintegy 4000 megawattnyi ipari és háztartási napenergia-kapacitás üzemel, és most lezárult nyilatkoztatási eljárás alapján 2027-ig akár további 5000 MW-nyi kapacitással bővülhet ez a kör. Ezzel 2025-re meglehet a Nemzeti Energiastratégiában eredetileg 2030-ra tervezet 6500 MW-nyi napelemes termelőkapacitás, 2030-ra pedig meghaladhatjuk a 2040-es célt, ami 12500 MW volt. 
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X