Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Újabb szakaszába lépett az erőművi csatlakozási folyamat

Csaknem 650 megawattnyi (MW), a villamosenergia-rendszerhez középfeszültségen csatlakozó, új naperőművi, és 756 MW-nyi, nem időjárásfüggő, kiegyenlítő szabályozási képességre akkreditálható, kiegyenlítő szabályozási szolgáltatás nyújtására és kapacitás felajánlására alkalmas termelői, illetve villamosenergia-tárolói kapacitásra vonatkozóan adtak ki műszaki-gazdasági tájékoztatókat az elosztói és átviteli engedélyesek május 10-én.

A befektetőknek 20 napjuk van, hogy ez alapján nyilatkozzanak a tervezett csatlakozási igényről, és amennyiben elfogadják a tájékoztatót, úgy 40 napon belül kell a kapacitáslekötési biztosítékot megfizetniük. A csatlakozási folyamatnak ebben a fázisában a 2022. május 2. után benyújtott csatlakozási igények érintettek. A tavalyi közzétételt követően, egyedi eljárásban, összesen mintegy 3800 MW-nyi, 50 kW feletti, ipari méretű napelemes, és további 1100 MW-nyi, egyéb új termelői és energiatárolói igényt rögzítettek a hálózati engedélyesek.
A magyarországi villamosenergia-rendszerben jelenleg mintegy 4700 megawattnyi ipari és háztartási napenergia-kapacitás üzemel. A nyilatkoztatási eljárás tapasztalatai is azt mutatják, hogy az összes beépített napelemes kapacitásra 2030-ra a Nemzeti Energiastratégia által megcélzott mintegy 6400 megawattos célszám sokkal korábban, akár már néhány éven belül teljesülhet Magyarországon.
 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X