Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Fejlesztések a rugalmas és biztonságos villamosenergia-hálózatért

Az MVM Csoport áramhálózati társaságai jelentős fejlesztésekkel járulnak hozzá a hazánkban jelenleg is zajló energiastruktúra-váltáshoz a fenntartható energiaellátás biztosítása érdekében.

 

Az alacsony CO2-kibocsátású – elsődlegesen megújuló energiaforrásokra épülő – villamosenergia-termelés arányának növeléséhez szükség van a villamosenergia-hálózat minőségi és mennyiségi kapacitásbővítésére. A már eddig is jelentős számban létesített, időjárásfüggő megújuló alapú villamosenergia-termelők (elsősorban a naperőművek) integrációjának előfeltétele az átviteli- és az elosztóhálózat fejlesztése. 

Az MVM Csoport kritikus infrastruktúrát érintő beruházásokat valósít meg azért, hogy lehetővé tegye további megújuló alapú, időjárásfüggő, elsősorban napelemes termelő egységek csatlakozását a villamosenergia-rendszerhez. Áramhálózati társaságai meglévő eszközöket cserélnek nagyobb kapacitású berendezésekre, új elosztóhálózati elemeket, valamint a hálózat monitoringját és üzemirányítását segítő új, korszerű eszközöket létesítenek. 

Gyöngyöshalászi, Hatvan, Jászberény, Jászfényszaru, Miskolc, Soltvadkert, Szeged, Szentes. Mi a közös ezekben a városokban? Valamennyiben alállomás építést, bővítést vagy átépítést indított el, illetve valósított meg az MVM az elmúlt időszakban, Miskolcon például kettőt is. Új 132/22 kV-os alállomást építenek a Bogáncs utcában a Miskolc Déli Ipari Park igényeire válaszul, és decemberben elkezdődött a Miskolc Kelet alállomás rekonstrukciója is. Ezen beruházások megvalósítása elengedhetetlen ahhoz, hogy az MVM a növekvő ipari és lakossági igények mellett is magas színvonalon tudja biztosítani ügyfelei villamosenergia-ellátását.

Nagyfeszültségű hálózatát is folyamatosan fejleszti a társaságcsoport. 2182 km hosszú hálózatának több szakaszán kapacitásnövelő beruházásokat, sodrony- és szigetelőcseréket, távvezetéki rekonstrukciókat, valamint új vezetéképítéseket valósít meg az ellátásbiztonság további javítása és hosszútávú megőrzése érdekében.

Idén augusztusban indult Csongrád és Szentes között 16,7 km nyomvonalon egy 132 kV-os légvezeték létesítése hálózatoptimalizálás érdekében. Novemberben pedig a Sajóivánka és Borsodnádasd közötti 40 km hosszú 132 kV-os távvezeték teljes rekonstrukciója is kezdetét vette az alapozások javításával.

A több mint 53 ezer km nyomvonalhosszon húzódó közép- és kisfeszültségű villamosenergia- elosztóhálózaton is folyamatosak a hálózatfejlesztések és az ellátásbiztonságot tovább növelő beavatkozások, mindezek mellett pedig a hatékonyságnövelés érdekében digitális és üzemirányítási fejlesztéseken is dolgoznak az MVM Csoport áramhálózati szakemberei. 

Az MVM Csoport áramhálózati társaságainak összehangolt, komplex fejlesztési programja jelentős költségráfordítást igényel, amelyhez komoly segítség az Európai Unió és Magyarország Kormánya által nyújtott kapacitásnövelő hálózatfejlesztési beruházásokra fordítható támogatás. Az MVM Démász és az MVM Émász számára 42,9 milliárd, illetve 12,128 milliárd forint az elérhető, vissza nem térítendő maximális támogatási keretösszeg, amelyet a két vállalat – 50%-os saját forrásból származó költségráfordítása kiegészítéseként – a fenti célok érdekében kapacitásnövelő fejlesztésekre fordíthat. A támogatott beruházások eredményeként az MVM Démász és az MVM Émász hálózatába fogadható új naperőművi termelőkapacitások volumene 134%-kal, illetve 59%-kal növekedhet 2026 tavaszáig a pályázat kezdetén csatlakozott megújuló kapacitáshoz képest. 

 

 

Drónvideó a soltvadkerti alállomás építéséről:

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X