Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Az MVM Áramhálózati Kft. hálózatbarát fákat telepít

Budapest, 2020.12.10. – Az MVM Áramhálózati Kft. elindította „Díszfaültetési” programját, amelynek keretében Szentesen, Szegeden, Kecskeméten és Mezőberényben az önkormányzatokkal szoros együttműködésben a villamosenergia vezetékek mentén elhelyezkedő zöldsávokba új, hálózatbarát fákat ültet közel 10 millió forint értékben. Szentesen most több, mint 200 darab új fát biztosít a Társaság.

„Szentesen már megvalósult az MVM Démász Áramhálózati Kft. vezetékei mentén található zöldsávok feltöltése, amelyekre nem csak szemet gyönyörködtető, de praktikus, a szolgáltatás védelmét szolgáló gömbkőriseket ültettünk. Ezeket a növényeket nem kell gallyazni, mivel nem nőnek olyan magasra, hogy veszélyeztessék a vezetékeket, valamint kifejezetten várostűrő típusok, nem szükséges őket permetezni sem. Mindig igyekszünk ügyfeleink kedvében járni, ezért a szolgáltatás folytonosságán kívül az esztétikum fontos szerepet játszott a növénytípusok kiválasztásánál. A többi városban is folyamatosak a faültetések, a zöldesítések aktuális állapotát időben jelezzük.” – mondta Alkér Zoltán, az MVM infrastruktúra vezérigazgató-helyettese. 
A túl magasra nőtt, és a vezetéket veszélyes mértékben megközelítő faágak nemcsak áramkimaradást okozhatnak, hanem balesetveszélyt is jelentenek, éppen ezért ezekre a területekre a szolgáltatás biztonságát, azonban a környezet esztétikumát is szem előtt tartva alacsony termetű növények, csüngő ágú fák, illetve cserjék ültethetők. Az üzemzavarok jelentős részét okozzák a vezetékhálózatba benyúló fák, ezért a fejlesztések, és a hálózat karbantartása mellett az MVM kiemelt figyelmet fordít a hálózat környezetében lévő növényzet biztonsági ritkítására. 
A települések, az ingatlanok áramellátását biztosító berendezések környezetében betartandó biztonsági övezet méretét jogszabály írja elő (2/2013 (I.22) NGM rendelet).
A szélső vezetéktől a következő távolságokban nem lehet faág, növényzet:
•    Kisfeszültségű (0,4 kV-os) csupasz hálózat esetén: 1 méter.
•    Kisfeszültségű (0,4 kV-os) szigetelt hálózat esetén: 0,5 méter
•    Középfeszültségű (20-35kV-os) hálózat esetén: külterületen 5 méter, belterületen 2,5 méter.
•    Nagyfeszültségű (120 kV-os) hálózat esetén: kül- és belterületen egységesen 13 méter.
Az ügyfelek is sokat tehetnek a zavartalan villamosenergia-szolgáltatás, valamint saját élet- és vagyonvédelmük biztonsága érdekében, ha a saját ingatlanjaikon lévő és az elektromos vezetékekhez közeli növények és faágak gallyazásáról maguk is gondoskodnak. Tegyünk együtt azért, hogy környezetünk ne csak szép, hanem biztonságos is legyen!

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X