Hibabejelentés
Hibabejelentés
Sticky top
Hírek

A madarakat és a fákat ünnepeljük május 10-én

Május 10., a madarak és fák napja arra hivatott, hogy minden évben eszünkbe juttassa: természeti kincseink védelme közös felelősségünk!

 

Az MVM Hálózat beruházásai során – a nemzeti park igazgatóságokkal és a madárvédelmi szervezetekkel együttműködve – egész évben kiemelten kezeli a természet védelmét, és célzott fejlesztésekkel, rekonstrukciókkal, ismeretterjesztő, valamint karitatív programokkal, szükség esetén madármentésekkel segíti a madarak megóvását. 

Az év fája, a közönséges bükk őshonos, gyakori fafajta a Bükk-hegységet és a Mátrát uraló hatalmas erdőségekben, ahol az MVM az elmúlt években összesen 64 km hosszan létesített földkábeleket a korábbi szabadvezetékek helyett.

 

Az érintett szakaszokon csökkent az erdőnyiladék, újra nőnek a növények, a fák koronája kezd összeérni, és egységessé válik az erdő, továbbá megszűnt a madarakra veszélyt jelentő áramütéses balesetek kockázata is. 

Az év madara, a kerecsensólyom legnagyobb európai állománya hazánkban él, ezért kötelességünk e veszélyeztetett madárfaj megóvása.  Védelmük érdekében a kritikus helyeken folyamatban van a középfeszültségű oszlopfejek madárvédelmi átalakítása, valamint az áramhálózati szakemberek speciális, „örök” élettartamú alumínium költőládákat helyeznek ki a nagyfeszültségű hálózat tartóoszlopaira. 

 

Folytatódik a kábelesítés az Északi-középhegységben! Az MVM Hálózat a következő két év során a Zemplén-hegységben és a Karancs–Medves-vidéken létesít összesen 12, illetve 22 km hosszú szakaszon földkábelt a jelenlegi szabadvezetékek kiváltására. A tervezést követően jövőre indul a kivitelezés, amit olyan időszakokban végeznek majd, hogy a munkálatokkal legkevésbé zavarják a környező élővilágot.

 

 

 

 

A kerecsensólymokról készült fotók forrása: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
 

 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X