Hibabejelentés
Hibabejelentés

Tanácsok háztartási balesetek elkerülése érdekében

1. Házi nyomásszabályozók időjárás elleni védelme

A házi nyomásszabályozó készülékek - különösen a téli időszakban - kényesek a beszivárgó vízre, amely megfagyva gátolhatja azok működését, balesetet okozhat. Ha az Ön nyomásszabályozó készüléke nem rendelkezik védőszekrénnyel, kérjük, minél előbb pótolja a hiányosságot a gázszolgáltatás folyamatosságának és biztonságának érdekében.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a védőszekrény  pótlását csak vállalkozóval tudja szakszerűen elvégeztetni.

A nyomásszabályozó és a hozzá tartozó biztonsági berendezések működésébe történő beavatkozás szigorúan tilos!

2. Gázkészülékek karbantartása

A rendszeres karbantartással nemcsak biztonságát biztosíthatja, de energiát is megtakaríthat, növelve készüléke teljesítményét. A gázkészülékek szerelése, illetve bármely, a rendszer egyéb alkotóelemén végzett beavatkozás speciális szaktudást igényel, ezért azokat tilos házilag szerelni. Minden esetben kérje szakember segítségét!
A lakásban található gázvezetékeket a biztonság érdekében nem érheti ütés!

Kérjük, hogy ne használja a gázcsövet ruhaszárítónak, és egyéb tárgyakat se akasszon vagy tegyen rá!

Amennyiben gázkészüléke üzemeltetése során azt tapasztalja, hogy a láng nem marad égve, vagy csak addig ég, míg a kezelőgombot nyomva tartja, hiányzik az égésbiztosítás. Ebben az esetben az élet- és vagyonbiztonság megőrzése érdekében, kérjük, ne használja a készüléket, amíg a szükséges javításokat szakemberrel el nem végezteti!

3. Kémények

Már a legkisebb elhasználódásra utaló jel esetén is kérje a füstcsövek felülvizsgálatát. A füstcső felszerelését és annak karbantartását minden esetben bízza szakemberre! A kéményjáratok eltömődése megakadályozza az égéstermék távozását, ami a mérgező füstgáz visszaáramlását eredményezheti. Az éves rendszerességgel elvégeztetett kéménysepréssel – mely évente egy alkalommal kötelező – megelőzhető az eltömődés.

4. Szellőzés, légellátás

Az égéshez oxigénre van szükség, ami a levegőből származik. A tökéletes égés biztosításához minden egyes m3 földgáz elégetéséhez 10 m3 levegőre van szükség! A belső térben elhelyezett nyílt égésterű gázkészülékek (pl. tűzhely) vagy a kéménybe kötött kazánok csak akkor tudnak tehát megfelelően működni, ha a szükséges égési levegő utánpótlása folyamatosan biztosított. A lakáson belüli kéménybe kötött fűtőkészülékek, tűzhelyek a lakás légteréből veszik az égéshez szükséges levegőt. Fokozott gonddal kell hát ügyelnünk a levegő utánpótlására, a megfelelő szellőzés biztosítására! Szellőztessen röviden és intenzíven. Jól szigetelő nyílászárók esetén  gondoskodjon a megfelelő szellőzésről! Ezzel kapcsolatban kérje szakember tanácsát! Fontos tudnivaló: a szellőzőnyílások eltakarása életveszélyes és tilos!

A biztonságos üzemeléshez tehát folyamatosan biztosítani kell az égéshez szükséges levegőt, a szellőzőkön keresztül kiáramló levegő pótlását, valamint az égéstermék maradéktalan elvezetésétHiba esetén az égéstermék a helyiség légterébe juthat.
A földgázhasználat során bekövetkező balesetek legfőbb okai:

Az Ön böngészőjében nincs a tartalom megtekintéséhez szükséges Flash bővítmény (plug-in) telepítve.
Kérjük, a telepítéshez kattintson ide.

Veszélyforrások Veszélyek Következmények A veszély megelőzése, elhárítása
Készülék karbantartás hiánya Légállás-szellőzés-égéstermék elvezetés megváltozása Enyhe, súlyos, illetve akár halálos CO mérgezés Évente tartassuk karban készülékeinket!
Eldugult kémények, szét-csúszott füstcsövek Évente ellenőriztessük a gázkéményeket!
Nem megfelelő légellátás Légzáró ablakokba, ajtókba szereltessünk be légbevezetőket, a nem légzáró ablakokat, ajtókat utólag ne tömítsük, ne szigeteljük! Utólag beszerelt konyhai szagelszívó külön légellátást igényel!
Szabálytalan szerelés Csak nyilvántartott gázszerelőt bízzunk meg gázszereléssel!
Kezelési utasítástól eltérő gázkészülék használat Elégetlen gáz kerülhet a légtérbe Égési sérülés A meghibásodott lángőrt ne iktassuk ki!
Házi nyomásszabályozó meghibásodása (lefagyása) Gázkiáramlás a légtérbe, robbanásveszély kialakulása Tűz és/vagy robbanásveszély A nyomásszabályozó készülék mindig legyen csapadék ellen védve védőszekrénnyel!
Gázfogyasztó készülékek éghető anyagú flexibilis bekötéseinek meghibásodása.

Föld alatti gázvezeték korróziós meghibásodása épület közelében.

Polietilén gázvezeték rongálásos meghibásodása.
Gázszivárgás, gázömlés Robannásveszély A flexibilis csővet ne érje hőhatás! Az éghető anyagú flexibilis csövet 10 évenként újra kell cserélni, vagy nem éghetőt kell beszerelni! Ez esetben jelentkező "gázsszagot" azonnal jelentsük a gázszolgáltatónak és a veszélyeztetett helyiséget szellőztessük! Az esetet azonnal jelentsük a gázszolgáltatónak, a környezetet ne közelítsük meg!
Gázszivárgás, amely behatolhat a lakótérbe Robannásveszély
Erős gázömlés Tűz-, esetleg robbanásveszély

 

 

 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X