Hibabejelentés
Hibabejelentés

Nézzük, milyen fejlesztésekkel érhet el jelentős energiahatékonyság-javítást! 

Hőszigetelés

A legnagyobb energiamegtakarítás általában hőszigeteléssel valósítható meg. Az épület külső falainak teljes hőszigetelésével közel 60%-os, míg a beépített tetőtérrel nem rendelkező házak esetén a padlásfödém szigetelésével 20-25%-os fűtésihőigény-csökkenés érhető el. A lábazat megfelelő szigetelésével szintén számottevő megtakarítás valósulhat meg, bár ez igen jelentős járulékos költségekkel jár. Természetesen ezek az értékek nagyban függenek a választott hőszigetelés vastagságától, típusától és anyagától. Összességében a hőszigetelés igen hatékony, de magas beruházási költséggel jár.

Nyílászárócsere

Az energiafelhasználás csökkentésében elvitathatatlan a nyílászárók szerepe. Megfelelő nyílászárók beépítésével vagy a meglévő nyílászárók felújításával sokat javíthatunk otthonunk energiahatékonyságán. A nem megfelelően záródó ablakok és ajtók esetén költséghatékony megoldás lehet még a szigetelő gumi vagy huzatfogó párna alkalmazása. A nyílászárók cseréje energiahatékony változatokra közel 10%-os hőigénycsökkentést eredményezhet. Mindez persze nagyban függ a kiválasztott nyílászáró hőszigetelési képességeitől, az épület nyílászáró-felületeinek nagyságától.

A fűtési rendszer korszerűsítése 

A 30-40 éve épült lakóházak fűtését leggyakrabban gázkazán, gázkonvektor, szilárd tüzelésű kandalló, vagy a vegyes tüzelésű kazán biztosította, a melegvíz-ellátást pedig általában földgáztüzelésű, átfolyós rendszerű vízmelegítő vagy elektromos bojler szolgáltatta. A különböző gépészeti felújításokkal és a berendezések cseréjével más-más energiamegtakarítás érhető el.  

Példaként vegyünk egy hagyományos, nyílt égésterű gázkazános fűtési rendszert, elektromos bojlerrel. Az 1990 előtt épült családi házak esetében ez a műszaki megoldás volt az egyik legelterjedtebb kombináció. Ebben a példában: ha az elektromos bojlert lecseréljük gázkazánnal fűtött tárolóra, 8-10%-os energiacsökkenéssel számolhatunk; ha a hagyományos kazánt cseréljük le modern, magas hatásfokú kondenzációs falikazánra, akkor az energiafelhasználás csökkentése elérheti a 20-23%-ot is. Abban az esetben pedig, ha mindkét régi típusú berendezés cseréjét elvégezzük, a várható energiamegtakarítás meghaladhatja a 30%-ot is.

Ha az épület fűtését gázkonvektorok biztosítják, a korszerűsítéssel még jelentősebb energiamegtakarítás érhető el. 

 

Melyik az Ön számára legmegfelelőbb megoldás? 

A felhasznált energia ára tekintetében a rezsivédett lakossági kvóta mértékéig a földgáz a legkedvezőbb áru energiaforrás. Azt is érdemes természetesen számításba venni, hogy egy hőszivattyús fűtési rendszer esetén az energiamérleg – a felhasznált energia és a kinyert fűtési energia aránya – még kedvezőbb, de a rendszer kialakításához szükséges alapelem, a hőszivattyú bekerülési értéke többszöröse egy korszerű kondenzációs kazán árának, vagyis az energiaköltség-megtakarítás többszörös idő alatt térülhet meg. 

Két kedvező energiahatékonyságú megoldás fő rendszerelemeinek hozzávetőleges ára:

•    gázkazáncsere esetén – az új korszerű 24 kW-os gázkazán ára: 350.000–700.000 forint;
•    hőszivattyús fűtési rendszer kialakításához 6-7 kW villamos teljesítményű hőszivattyú (hőteljesítményben egyenértékűnek tekinthető a 24 kW-os gázkazán fűtési teljesítményével): 1.300.000–3.500.000 forint. 

A felsorolt rendszerelemek aktuális árát épületgépészeti berendezéseket forgalmazóknál mindig ellenőrizze! 

Az egyes fűtési rendszerekhez az előző alapelemeken kívül más részegységek is szükségesek, azonban ezek a legjelentősebb költségű rendszerelemek.

Egy kombi kondenzációs kazánnal létesített rendszerhez képest – amely fűtési hőenergiát és használati meleg vizet is szolgáltat – egy vele egyenértékű hőszivattyús rendszerben elhagyhatatlan a puffertartály telepítése is, amely újabb több százezer forintos tétel.

Az Ön számára elfogadható, nagyobb megtérülési idejű korszerűsítést akkor válasszon, ha az ehhez szükséges többletráfordítást hosszabb távon is nélkülözni tudja! Tíz évnél hosszabb idejű várható megtérülés esetén kérje ki pénzügyi szakember véleményét! A legkedvezőbb megtérülési idejű beruházás a korszerűtlen gázkazán cseréje lehet korszerű kondenzációs gázkazánra. 

A fűtési és hűtési rendszerként is használt hőszivattyúk esetén a szükséges karbantartások száma is több mint a kondenzációs gázkazánok esetén, ahol a gyártói előírás jellemzően évi egy.


A jó döntéshez érdemes alaposan felkészülni!
Javasoljuk, hogy bízzon meg egy energetikai szakértőt, aki felméri és kiértékeli lakóépületének műszaki adottságait, energetikai állapotát és meghatározza, hogy az Ön pénzügyi lehetőségeit figyelembe véve milyen korszerűsítéssel érhető el a kívánt energiahatékonyság-javítás. A szakértő javaslata alapján megalapozottan tud döntést hozni. 


Fűtési rendszerének korszerűsítésébe vág bele? 
Jó döntést hozott! A földgáztüzelésnek számos előnye van. Vezetékes földgázzal költség- és energiahatékonyan, biztonságosan és kényelmesen tudja otthona teljes hőellátását biztosítani. A földgáz felhasználására egyre korszerűbb és hatékonyabb berendezések állnak rendelkezésre, jól automatizált fűtési rendszerrel egy gombnyomással, igényei szerint, könnyen és egyszerűen szabályozhatja energiafelhasználását.
Fontos tudnia, hogy fűtési rendszerének átalakítására több megoldás is lehetséges attól függően, hogy milyen a meglévő gázkészüléke, mire szeretné lecserélni, és mindez milyen hálózatátalakítást tesz szükségessé.  

Hogyan zajlik a gázfogyasztó berendezések átalakítása?  Nézzük a különböző folyamatokat!

Egyszerűsített készülékcsere 

Erre akkor van lehetősége, ha gázkazánját úgy cseréli le új, korszerű berendezésre, hogy annak hőterhelése* nem nagyobb az előzőénél, és az Ön tulajdonában lévő fogyasztói gázvezetéken* nem szükséges átalakítást végezni. Ebben az esetben nem szükséges gáztervet készíttetnie, és nincs szükség a földgázelosztó helyszíni műszaki-biztonsági ellenőrzésére sem. A kazáncseréhez egy érvényes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező szakembert kell keresnie a Magyar Mérnöki Kamara honlapján, a Gázszerelők keresése menüpontban. A kiválasztott szakembernek Társaságunk feljogosításával is rendelkeznie kell. A szerelő elvégzi a munkát, majd egy nyilatkozattal bejelenti az Ön földgázelosztójának. 

Tervezői készülékcsere

Tervezői készülékcserére akkor van lehetősége, ha gázkazánját úgy cseréli le új, korszerű berendezésre, hogy az újonnan felszerelt készülékei együttes hőterhelése* nem nagyobb, mint a régi készülékeké, valamint az Ön saját fogyasztói vezetékén* is szükségessé válhat átalakítást végezni. Ebben az esetben gáztervezőre és gázszerelőre is szüksége lesz. A gázterv elkészítéséhez a Magyar Mérnöki Kamara honlapján a Mérnökkereső menüpontban keressen egy G tervezői jogosultsággal rendelkező gáztervezőt. A gázkazán cseréjével pedig bízzon meg egy minősített szakembert a Magyar Mérnöki Kamara honlapján, a Gázszerelők keresése menüpontban található, érvényes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező szerelők közül. A gázszerelő lecseréli a kazánt, a tervező elvégzi a műszaki-biztonsági ellenőrzést, majd a tervdokumentációt és a munkáról készült jegyzőkönyvet benyújtja az Ön földgázelosztójának.

Terv- és engedélyköteles készülékcsere

Abban az esetben terv- és engedélyköteles az Ön gázkazánjának cseréje, ha az új, korszerű készülék hőterhelése* nagyobb az előzőénél, vagy felszereléséhez mind a fogyasztói gázvezetéken*, mind a csatlakozóvezetéken* szükséges átalakítást végezni. A folyamat első lépése, hogy a gázterv elkészítéséhez megbíz egy G tervezői jogosultsággal rendelkező gáztervezőt a Magyar Mérnöki Kamara honlapján, a Mérnökkereső menüpontban található szakemberek közül. Az elkészült gáztervet a tervezőnek be kell nyújtania földgázelosztói tervfelülvizsgálatra, amelyet 8 munkanapon belül elvégzünk. A jóváhagyást követően a készülékcserével bízzon meg egy minősített szakembert a Magyar Mérnöki Kamara honlapján, a Gázszerelők keresése menüpontban található, érvényes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező gázszerelők közül. A kivitelezést követően az Ön földgázelosztója megrendelés alapján 8 munkanapon belül elvégzi a helyszín műszaki-biztonsági ellenőrzést. 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

•    A különböző készülékcsere-folyamatokkal kapcsolatban részletes tájékoztatást talál a Gázfogyasztó berendezések átalakítása című leírásunkban. 
•    Honlapunkon azt is megtudhatja, hogy mikor van szüksége gáztervezőre és gázszerelőre, és hol talál ilyen szakembereket.
•    Fontos tudnia, hogy a korszerűsítési munkálatokat követően is van teendője, hiszen minden műszaki berendezés esetében elengedhetetlen a rendszeres, szakszerű karbantartás. Fűtési rendszerének folyamatos, hatékony és biztonságos működése érdekében, gondoskodnia kell gázkészülékei, valamint ingatlana belső gázvezetékrendszerének rendszeres, szakszerű ellenőrzéséről és karbantartásáról. Ez kulcsfontosságú a gázszivárgásból vagy a szénmonoxid-mérgezésből eredő balesetek megelőzése érdekében is, valamint így elkerülheti az olyan meghibásodásokat, amelyek miatt a gázszolgáltatás szüneteltetése válhat szükségessé. Javasoljuk, hogy mindig nyilvántartott szakemberhez forduljon!  
•    +1 Ha Önnél még nincs vezetékes földgáz, de szeretne csatlakozni gázhálózatunkhoz, leírásunk végigvezeti a földgázbekötési folyamat lépésein. 


*FOGALMAK
•    Hőterhelés: az az energiaáram, amely a gázfogyasztó készülék folyamatos üzeme során a készülékbe áramlik, tulajdonképpen a készülék működéséhez szükséges földgázigény
•    Csatlakozóvezeték: a gázmérő előtti vagy másképpen fogalmazva az ingatlan telekhatárától a gázmérőig  terjedő gázvezeték szakasz
•    Fogyasztói vezeték:  a gázmérő utáni vagy másképpen fogalmazva az ingatlan telekhatárán belül, a gázmérő és a gázkészülék(ek) között húzódó gázvezeték szakasz
 


 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X