Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Elindult a fűtési szezon. Mire figyeljen, ha földgázt használ otthonában?

Az MVM Csoport földgázelosztó társaságai a fűtési szezonban szeretnék kiemelten felhívni ügyfeleik figyelmét mindazokra a tudnivalókra és teendőkre, amelyek biztosítják, hogy a földgázszolgáltatás kényelmét zavartalanul és biztonságban élvezhessék otthonaikban.

Az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. és az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. tervszerűen és folyamatosan karbantartja gázhálózatát, minden évben számos rekonstrukciós munkát végez, hogy ügyfelei számára biztosítsa a zavartalan és biztonságos működést, ugyanakkor elengedhetetlen, hogy a telekhatáron, ingatlanon belüli vezetékek és készülékek állapota is kifogástalan legyen. 
Az MVM földgázelosztó társaságai számára elsődleges szempont, hogy folyamatosan biztonságos és zavartalan szolgáltatást nyújtsanak az ügyfeleknek, ezért arra is felhívják ügyfeleik figyelmét a fűtési időszakban, hogy gondoskodjanak használatban lévő gázkészülékeik megfelelő karbantartásáról.

A háztartásokban használt földgáz hatékony és biztonságos energiaforrás. Fontos azonban tudni, hogy az elhanyagolt gázvezeték szivárgást, a nem megfelelően karbantartott gázkészülék pedig szén-monoxid-mérgezést is okozhat, ezért rendszeres, szakszerű karbantartásuk létfontosságú. 

Az ingatlan belső gázvezetékén a legjellemzőbben akkor fordulhat elő gázszivárgás, ha a gázvezeték korrodálódott, vagy a menetes kötések tömítése nem megfelelő. Társasházak esetében, ha egyetlen helyen probléma van, előfordulhat, hogy akár az egész társasházat ki kell zárni ideiglenesen a gázszolgáltatásból. A gázszivárgást elsősorban a kellemetlen, záptojáshoz hasonlítható szag jelzi. Ha ezt érzékeli, azonnal zárja el a gázmérő előtti főcsapot vagy gázmérővel nem rendelkező felhasználó esetén a gázkészülék előtti csapot. Haladéktalanul oltson el minden lehetséges tűzforrást, nyílt lángot, és ne változtassa meg az elektromos berendezések üzemi állapotát, mert akár egy villanykapcsoló le- és felkapcsolásakor is keletkezhet szikra, ami tüzet vagy robbanást okozhat. Tárja ki az összes ajtót és ablakot, gondoskodjon az épület mielőbbi kiürítéséről, majd értesítse a tűzoltóságot és földgázelosztóját.  

Gázszivárgás bejelentéséhez 

- az MVM Főgáz Földgázhálózati Kft. szolgáltatási területén hívja a +36 80 477 333-as telefonszámot,

- az MVM Égáz-Dégáz Földgázhálózati Zrt. szolgáltatási területén pedig a +36 80 820 141-es telefonszámot. 

Érdemes ezt a telefonszámot is gyorstárcsázóra tenni más fontos számokkal együtt. 

Ha nem tudja, ki az Ön földgázelosztója, tájékozódjon számláján, vagy keresse fel honlapunkat, ahol a település neve alapján keresheti meg, hogy lakóhelyén melyik elosztótársaság a területileg illetékes. 
A földgázelosztó társaság a gázömlésből adódó veszélyhelyzet elhárítására azonnali intézkedéseket tesz, függetlenül annak forrásától. Tudni kell azonban, hogy ha a gázszivárgást az ingatlanon belüli gázvezeték rossz állapota okozta, a veszélyhelyzet elhárításának költsége az ügyfelünket terheli, valamint a végleges javítás is az Ön kötelezettsége és költsége. Soha ne próbálja meg saját kezűleg a szerelést, mert veszélybe sodorhatja önmaga és mások életét és vagyontárgyait! Feltétlenül kérje szakember segítségét! Érvényes gázszerelői igazolvánnyal rendelkező gázszerelőt a Magyar Mérnöki Kamara honlapján, a ’Gázszerelők keresése’ menüpontban talál. 

Ha az Ön által használt gázkészülék állapota nem megfelelő, vagy használata során nem tartja be az előírásokat, illetve kéménye ellenőrzése, esetleges karbantartása elmarad, szén-monoxid-visszaáramlás fordulhat elő. Életveszélyt jelenthet, ezért egy ingatlanon belül szigorúan tilos nyílt égésterű gázkészülékkel egyidejűleg üzemeltetni szabadba kivezetett páraelszívót vagy mobil klímaberendezést. Gáztűzhelyét fűtési célra soha ne használja! Szén-monoxid-mérgezésre utalhat a rosszullét, szédülés, fejfájás, hányinger, fáradtság, eszméletvesztés. Ha ezt tapasztalja, azonnal tárja szélesre az ablakokat, hagyja el az érintett helyiséget, és értesítse a mentőket. A magas szén-monoxid-koncentráció akár néhány percen belül végzetes is lehet! Érdemes szén-monoxid-érzékelőt használni otthonában. Válasszon tanúsítvánnyal rendelkező érzékelőt, és gondoskodjon a megfelelő elhelyezéséről. Nyílt égésterű gázkészülék esetében a szén-monoxid-mérgezések gyakorisága jellemzően megnő a téli időszakban, ezért sokan a fűtési szezonnal hozzák kapcsolatba. Ez azonban tévedés, mert az egész év során jelen lévő veszélyről van szó! Ha ilyen készüléket használ, mindig biztosítsa a megfelelő levegő-utánpótlást, szellőztessen rendszeresen. Gázkészüléke karbantartását bízza szakszervizre – ahol munkalappal igazolják az elvégzett szolgáltatást, és ezzel felelősséget is vállalnak az elvégzett javításért –, valamint gondoskodjon kéménye rendszeres ellenőrzéséről és tisztíttatásáról is.  

Javasoljuk, hogy saját és mások biztonsága érdekében rendszeresen ellenőriztesse gázkészülékeit, gázvezetékeit, kéményét szakemberrel. Szabályosan kivitelezett és rendszeresen, szakszerűen karbantartott berendezéseit biztonságosan használhatja, valamint hatásfokukat és élettartamukat is megnövelheti. 

További részletes információk megtalálhatók a lakossági ügyfeleknek szóló menüpontban (Ügyfeleinknek/Lakossági ügyfelek).

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X