Hibabejelentés
Hibabejelentés
Hírek

Az MVM felkészült a gólyák érkezésére

Elkészültek a koratavaszi madárvédelmi teendőkkel a fehér gólyák biztonságos fészkelése érdekében az MVM áramhálózati szakemberei mind a 319, a nemzeti park igazgatóságok által kijelölt helyszínen. A változatos feladatok között volt, ahol a fészkek súlyát csökkentették a kilógó gallyak eltávolításával, máshol új fészekmagasítókat és fészekalapokat szereltek fel, oszlopkapcsolókat cseréltek ki, vagy éppen szigetelőket és szabadvezeték-burkolatokat szereltek a szabadvezetékekre.

 

A 22 kV-os szabadvezetékek tartószerkezetének csúcsára telepített, hagyományos oszlopkapcsolókat az MVM szakemberei a kiválasztott helyszíneken olyan – az oszlopok derekára szerelhető – készülékekre cserélték, amelyekkel minimalizálható annak az esélye, hogy a madarak a feszültség alatt lévő vezetékhez érve megsérüljenek. Ugyanezt a cél szolgálja a fészekmagasítók felszerelése is, melyekre sok esetben fészekalapot is helyeztek a szerelők a természetvédelmi őrökkel együttműködve.

Mivel az új fészkek megépítése időigényes, a gólyák sokszor inkább a meglévők felújítását választják. Némelyik fészek ezért az évek során akár több mázsásra is megnőhet és megbillenhet, ami nemcsak a gólyákra, hanem az üzembiztos áramszolgáltatásra is veszélyt jelent. Ezért szükséges sok esetben a fészkek súlyának csökkentése vagy eltávolításuk és új fészekalapok kihelyezése. A természetvédelmi szakemberek több helyszínen készítettek gólyafészek-alapokat önkéntesek bevonásával februárban a madarak fészeképítő munkájának megkönnyítésére. Az előre összegyűjtött iszalag, fűzfavessző és vadszőlő-hajtásokat összeállították, feltekerték, majd a kész fészekalapokat az áramhálózati szakemberek szerelték fel a fészekmagasítókra.

 

A kiválasztott helyszíneken elvégzett beavatkozások mellett az MVM Démász szerelői néhány, évek óta üresen álló fészekmagasítón középiskolás diákok által készített fészekalapot helyeztek el kísérleti jelleggel. Amennyiben a gólyák elfoglalják az így vonzóbbá tett fészkelőhelyeket, a projekt jövőre is folytatódik.  

 

A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.
Sikeresen elküldtük a kitöltött űrlapot
Hiányzó vagy hibás adatok
Kérjük nézze át és javítsa a kitöltött adatokat, majd próbálja újra a küldést.
X